ObědVečeře

Vynikající zdravá žemlovka s jáhly a jablky

Dětský eshop Mivemi.cz


Ingredience:

  • 100 g jáhel
  • Voda
  • 200 ml mléka
  • 1 zralý banán
  • 1 jablko
  • 200 g tvarohu nebo ricotty
  • 2 lžičky skořice
  • Hrst vlašských ořechů
  • 1 vajíčko
  • Sladidlo dle chuti (nemusí být)

Postup:

  1. Jáhly propláchněte, zalijte vodou a vařte 3–4 minuty, abyste odstranili hořkost. Vodu slijte, zalijte mlékem a vařte jáhly doměkka.
  2. Předehřejte troubu na 170 °C.
  3. Oddělte žloutek od bílku. Z bílku vyšlehejte tuhý sníh, žloutek smíchejte s uvařenými jáhly a poté jemně zapracujte sníh.
  4. Polovinu jáhlové směsi dejte do zapékací mísy a uhlaďte. Na tuto vrstvu položte nakrájený banán.
  5. Přidejte vrstvu tvarohu nebo ricotty a posypte ji 1 lžičkou skořice.
  6. Následuje vrstva jablek – oloupaných a nakrájených na plátky nebo nastrouhaných. Posypte nasekanými ořechy a další lžičkou skořice.
  7. Nakonec přidejte zbytek jáhlové směsi jako poslední vrstvu.
  8. Pečte přibližně 50 minut dozlatova. Podávejte teplé nebo vychladlé, podle chuti.

Tento jáhlový dezert s vrstvami ovoce, skořice a tvarohu je ideální volbou pro zdravý lehký oběd nebo svačinu. Skvěle zasytí a navíc lahodně voní i chutná.




Prohlédněte si veškeré naše rubriky: