Vynikající rajčatová omáčka s hovězím a červenou čočkou
Ingredience:
- 500g mletého hovězího masa
- 200g červené čočky
- 2 mrkve
- 2 stroužky česneku (pro děti do 1 roku vynechte)
- 3 lžíce olivového oleje nebo ghí
- 1,5l rajčatové passaty
- 300ml vody
- 1 lžíce oregana
- Sůl podle chuti
- Kokosový nebo třtinový cukr podle chuti
- 100ml smetany (rostlinné nebo ke šlehání)
- Parmezán na posypání
Postup:
- V hrnci rozehřejte olivový olej nebo ghí a orestujte na něm mleté maso, dokud nebude zlatavé.
- Přidejte najemno nastrouhané mrkve a drobně nasekaný česnek. Nechte směs dvě až tři minuty rozvonět.
- Zalijte rajčatovou passatou a přidejte propláchnutou červenou čočku.
- Dolijte vodu, přidejte oregano a osolte podle chuti.
- Přiklopte hrnec a vařte na nízkém plameni alespoň 4 hodiny. Alternativně můžete použít pomalý hrnec.
- Na konci vaření vmíchejte smetanu a dochuťte solí a cukrem (dle kyselosti passaty). Pro děti od 1 roku použijte pouze minimální množství soli a cukru.
- Podávejte omáčku s oblíbenými těstovinami a posypte parmezánem.
Tato bohatá a jemná omáčka se díky dlouhému pomalému vaření stane opravdovou chuťovou symfonií. Kombinace hovězího masa, červené čočky a rajčatového základu je ideální pro celou rodinu. Doplněno těstovinami a parmezánem vytvoří dokonalý oběd plný živin.