Vynikající dýňovo-mrkvová omáčka s lučinou a parmezánem
Ingredience pro děti od 8 měsíců:
- 1 lžíce ghí
- 200g mrkve
- 250g dýně hokkaido
- 200ml vody
- 150g lučiny
- 1 lžička libečku
Ingredience pro děti od 1 roku:
- 1 lžíce ghí
- 200g mrkve
- 250g dýně hokkaido
- 200ml vody
- 150g lučiny
- 1 lžička libečku
- 50g nastrouhaného parmezánu
- sůl
- pepř
Postup:
- Příprava zeleniny:
Do hrnce přidejte ghí a na něm na kostičky nakrájenou dýni a mrkev. Jakmile zelenina začne krásně vonět, přilijte vodu, přidejte libeček, zaklopte hrnec a vařte, dokud zelenina nezměkne. Pro menší kousky bude stačit zhruba 10 minut. - Mixování:
Jakmile je zelenina měkká, vše rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Přidejte lučinu a na mírném plameni vařte, dokud se lučina úplně nerozpustí. Poté odstavte z plotny. - Varianta pro děti od 1 roku:
Pokud připravujete jídlo pro děti od 1 roku, přidejte nastrouhaný parmezán a dochuťte solí a pepřem. - Podávání:
Omáčku podávejte s těstovinami (klasickými nebo třeba luštěninovými). Můžete ještě posypat trochou sušeného libečku a nastrouhaného parmezánu.
Tato krémová omáčka je ideální pro malé děti, přičemž pro starší děti a dospělé můžete přidat parmezán pro výraznější chuť. Lahodná, jemná a výživná omáčka se skvěle hodí k těstovinám a je skvělým způsobem, jak do jídla dostat zeleninu.