ObědVečeře

Výborná a rychlá polévka z červené čočky

Dětský eshop Mivemi.cz


Ingredience pro děti od 8 měsíců

  • 3 lžíce ghí
  • 2 mrkve (nakrájené na malé kostičky)
  • 2 brambory (nakrájené na malé kostičky)
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 hrnek červené čočky
  • 3 hrnky vody nebo vývaru
  • 1 lžička drceného kmínu
  • Šťáva z 1/2 citronu

Ingredience pro děti od 1 roku a dospělé

  • 3 lžíce ghí
  • 1 cibule (nadrobno nakrájená)
  • 2 mrkve (nakrájené na malé kostičky)
  • 2 brambory (nakrájené na malé kostičky)
  • 2 stroužky česneku (prolisované)
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 hrnek červené čočky
  • 3 hrnky vody nebo vývaru
  • 1 lžička drceného kmínu
  • Sůl a pepř (pro děti do 1 roku vynecháme)
  • Šťáva z 1/2 citronu

Postup

  1. Příprava základu:
    • V hrnci rozehřejte ghí.
    • Pro verzi pro starší děti a dospělé přidejte cibuli a osmahněte ji do zesklovatění.
    • Přidejte nakrájenou mrkev a brambory a lehce restujte 2 minuty.
  2. Přidání koření a protlaku:
    • Vmíchejte rajčatový protlak a drcený kmín, vše důkladně promíchejte.
  3. Vaření čočky:
    • Přidejte červenou čočku a zalijte vodou nebo vývarem.
    • Osolte, opepřete a přidejte prolisovaný česnek (pro děti do 1 roku česnek, sůl a pepř vynechejte).
  4. Vaření:
    • Zakryjte hrnec pokličkou a vařte na mírném plameni zhruba 1 hodinu, dokud nejsou všechny ingredience měkké.
  5. Dochucení a mixování:
    • Přidejte šťávu z citronu.
    • Polévku lehce rozmixujte tyčovým mixérem, aby byla krémová, ale zároveň obsahovala kousky zeleniny.
  6. Servírování:
    • Podávejte teplé, můžete ozdobit lžičkou zakysané smetany nebo nastrouhaným parmezánem.

Tipy

  • Pokud chcete polévku více zjemnit, můžete přidat trochu kokosového mléka nebo smetany.
  • Pro výraznější chuť přidejte špetku mleté sladké papriky nebo kurkumy.
  • Polévka chutná skvěle s čerstvým pečivem nebo celozrnným chlebem.




Prohlédněte si veškeré naše rubriky: