Hrášková polévka s krutony kterou si děti zamilují
Ingredience na 4 porce
- 2 pytlíky mrazeného hrášku
- 3 brambory
- 2 lžíce ghí
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce sušeného libečku nebo snítka čerstvého
- 200 ml rostlinné smetany nebo smetany na vaření
- 1 litr vody nebo zeleninového vývaru
- Sůl a pepř
Ingredience na krutonky
- 3 lžíce ghí nebo másla
- 2 rohlíky nebo housky
Postup
V hrnci rozehřejeme ghí, přidáme mouku a připravíme jíšku. Tu zalijeme vodou nebo vývarem, přidáme na kostičky nakrájené brambory, hrášek, libeček, jemně osolíme a opepříme. Hrnec zaklopíme a vše vaříme na mírném plameni doměkka, přibližně 30 minut.
Mezitím si připravíme krutonky. Pečivo nakrájíme na malé kousky. Na pánvi rozehřejeme ghí nebo máslo, přidáme pečivo a opékáme za stálého míchání dozlatova ze všech stran.
Hotovou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a poté propasírujeme přes síto zpět do hrnce. Přidáme smetanu, necháme polévku přijít k varu, odstavíme, dochutíme solí a pepřem a můžeme podávat s křupavými krutony.
Tato lahodná krémová hrášková polévka s jemným nádechem libečku a domácími krutony je ideální volbou pro výživný a rychlý oběd či večeři. Krutonky dodají polévce příjemnou texturu a díky ghí získá jídlo jemně oříškovou chuť.