Dýňové noky s paprikovo-rajčatovou omáčkou od 9. měsíce
Ingredience na noky:
- 300 g vařené dýně Hokkaido
- 200 g vařených brambor
- Cca 250 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 1 lžička soli
Ingredience na omáčku:
- 300 g červené papriky
- 200 g rajčat
- 100 g mrkve
- 2 lžíce olivového oleje
- 100 ml vody
- Pár snítek bazalky a libečku
- 150 g lučiny
- Sůl dle chuti
- Parmezán na posyp
Postup na noky:
- Dýni Hokkaido omyjte, vydlabejte semínka a uvařte doměkka v páře. Po vychladnutí ji nastrouhejte najemno.
- Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a také nastrouhejte najemno.
- Na vál dejte dýni, brambory, vejce a sůl. Postupně přisypávejte mouku a zpracovávejte těsto, které by mělo být hladké a nelepivé.
- Z těsta tvarujte noky – buď pomocí rukou, nebo lžičky. Hotové noky pokládejte na podmoučený vál, aby se neslepily.
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Noky vařte postupně (aby se nepřekrývaly) – po vyplavání na hladinu je ještě 2 minuty povařte. Hotové noky vyjměte a dejte stranou na pečicí papír, aby se neslepily.
Postup na omáčku:
- Předehřejte troubu na 150 °C. Papriky (zbavené semínek a slupkou nahoru), oloupanou mrkev a naříznutá rajčata dejte do pekáčku. Pokapejte olivovým olejem, přidejte 100 ml vody a pekáček zakryjte víkem nebo alobalem.
- Pečte 2 hodiny, dokud zelenina nezměkne. Pokud je třeba, prodlužte dobu pečení.
- Po upečení nechte zeleninu zchladnout, sloupněte slupky z papriky i rajčat.
- Zeleninu rozmixujte s bazalkou a libečkem dohladka. Přelijte omáčku do kastrolu, zahřívejte na mírném plameni a vmíchejte lučinu, dokud se nerozpustí. Nakonec omáčku podle chuti dosolte.
- Podávejte noky přelité omáčkou, posypané parmezánem.
Popis:
Domácí dýňové noky s jemnou paprikovo-rajčatovou omáčkou jsou dokonalým spojením lahodných chutí a krémové textury. Skvělá volba pro milovníky zeleninových jídel i gurmány!