Oběd

Dýňové noky s paprikovo-rajčatovou omáčkou od 9. měsíce

Dětský eshop Mivemi.cz


Ingredience na noky:

  • 300 g vařené dýně Hokkaido
  • 200 g vařených brambor
  • Cca 250 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli

Ingredience na omáčku:

  • 300 g červené papriky
  • 200 g rajčat
  • 100 g mrkve
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 100 ml vody
  • Pár snítek bazalky a libečku
  • 150 g lučiny
  • Sůl dle chuti
  • Parmezán na posyp

Postup na noky:

  1. Dýni Hokkaido omyjte, vydlabejte semínka a uvařte doměkka v páře. Po vychladnutí ji nastrouhejte najemno.
  2. Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a také nastrouhejte najemno.
  3. Na vál dejte dýni, brambory, vejce a sůl. Postupně přisypávejte mouku a zpracovávejte těsto, které by mělo být hladké a nelepivé.
  4. Z těsta tvarujte noky – buď pomocí rukou, nebo lžičky. Hotové noky pokládejte na podmoučený vál, aby se neslepily.
  5. Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Noky vařte postupně (aby se nepřekrývaly) – po vyplavání na hladinu je ještě 2 minuty povařte. Hotové noky vyjměte a dejte stranou na pečicí papír, aby se neslepily.

Postup na omáčku:

  1. Předehřejte troubu na 150 °C. Papriky (zbavené semínek a slupkou nahoru), oloupanou mrkev a naříznutá rajčata dejte do pekáčku. Pokapejte olivovým olejem, přidejte 100 ml vody a pekáček zakryjte víkem nebo alobalem.
  2. Pečte 2 hodiny, dokud zelenina nezměkne. Pokud je třeba, prodlužte dobu pečení.
  3. Po upečení nechte zeleninu zchladnout, sloupněte slupky z papriky i rajčat.
  4. Zeleninu rozmixujte s bazalkou a libečkem dohladka. Přelijte omáčku do kastrolu, zahřívejte na mírném plameni a vmíchejte lučinu, dokud se nerozpustí. Nakonec omáčku podle chuti dosolte.
  5. Podávejte noky přelité omáčkou, posypané parmezánem.

Popis:
Domácí dýňové noky s jemnou paprikovo-rajčatovou omáčkou jsou dokonalým spojením lahodných chutí a krémové textury. Skvělá volba pro milovníky zeleninových jídel i gurmány!




Prohlédněte si veškeré naše rubriky: