Domácí vývar který zachutná celé rodině!
Ingredience na vývar
- 4 l vody
- 2 kg hovězích žeber a morkových kostí
- 1 cibule
- 200 g mrkve
- 100 g kořenové petržele
- 100 g celeru
- 2 stroužky česneku
- Petrželová nať
- 4 kuličky nového koření
- 5 kuliček celého pepře
- 2 bobkové listy
- 1 větvička libečku
- Špetka soli
Ingredience na polévku
- 2 l vývaru
- Hrst hovězího masa z vývaru
- 100 g mrkve
- 50 g kořenové petržele
- 50 g celeru
- 2 růžičky brokolice
- 2 růžičky květáku
- Kousek pórku
- Petrželka
Postup
Do velkého hrnce vložíme hovězí žebra a morkové kosti. Přidáme očištěnou a na větší kusy nakrájenou zeleninu, rozpůlenou cibuli a celé stroužky česneku. Zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu na co nejnižší teplotu. V průběhu prvních 30 minut sbíráme pěnu, která se tvoří na povrchu, a vyhazujeme ji.
Jakmile se pěna přestane tvořit, přidáme koření a na mírném plameni vaříme vývar 4–6 hodin. Hrnec necháváme odkrytý.
Po dovaření necháme vývar vychladnout, vyjmeme zeleninu i maso. Zeleninu můžeme použít do polévky nebo ji vyřadit a uvařit čerstvou. Maso oddělíme od kostí a nakrájíme na menší kousky. Vývar uchováme v lednici nebo zmrazíme v menších porcích.
Na polévku přivedeme 2 l vývaru k varu a přidáme na kostičky nakrájenou čerstvou zeleninu – mrkev, petržel, celer, brokolici, květák a pórek. Vaříme, dokud zelenina nezměkne. Poté přidáme na kostičky nakrájené maso z vývaru a nudle. Vaříme, dokud nudle nezměknou. Na závěr polévku posypeme nasekanou petrželkou a podáváme.
Tento domácí hovězí vývar s nudlemi a zeleninou je dokonalým jídlem nejen pro chladné dny. Je plný chuti, výživný a lze jej snadno přizpůsobit oblíbené zelenině. Připravte si ho předem a uchovejte v lednici či mrazáku – zahřeje a zasytí celou rodinu.