Oběd

Domácí vývar který zachutná celé rodině!

Dětský eshop Mivemi.cz


Ingredience na vývar

  • 4 l vody
  • 2 kg hovězích žeber a morkových kostí
  • 1 cibule
  • 200 g mrkve
  • 100 g kořenové petržele
  • 100 g celeru
  • 2 stroužky česneku
  • Petrželová nať
  • 4 kuličky nového koření
  • 5 kuliček celého pepře
  • 2 bobkové listy
  • 1 větvička libečku
  • Špetka soli

Ingredience na polévku

  • 2 l vývaru
  • Hrst hovězího masa z vývaru
  • 100 g mrkve
  • 50 g kořenové petržele
  • 50 g celeru
  • 2 růžičky brokolice
  • 2 růžičky květáku
  • Kousek pórku
  • Petrželka

Postup

Do velkého hrnce vložíme hovězí žebra a morkové kosti. Přidáme očištěnou a na větší kusy nakrájenou zeleninu, rozpůlenou cibuli a celé stroužky česneku. Zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu na co nejnižší teplotu. V průběhu prvních 30 minut sbíráme pěnu, která se tvoří na povrchu, a vyhazujeme ji.

Jakmile se pěna přestane tvořit, přidáme koření a na mírném plameni vaříme vývar 4–6 hodin. Hrnec necháváme odkrytý.

Po dovaření necháme vývar vychladnout, vyjmeme zeleninu i maso. Zeleninu můžeme použít do polévky nebo ji vyřadit a uvařit čerstvou. Maso oddělíme od kostí a nakrájíme na menší kousky. Vývar uchováme v lednici nebo zmrazíme v menších porcích.

Na polévku přivedeme 2 l vývaru k varu a přidáme na kostičky nakrájenou čerstvou zeleninu – mrkev, petržel, celer, brokolici, květák a pórek. Vaříme, dokud zelenina nezměkne. Poté přidáme na kostičky nakrájené maso z vývaru a nudle. Vaříme, dokud nudle nezměknou. Na závěr polévku posypeme nasekanou petrželkou a podáváme.

Tento domácí hovězí vývar s nudlemi a zeleninou je dokonalým jídlem nejen pro chladné dny. Je plný chuti, výživný a lze jej snadno přizpůsobit oblíbené zelenině. Připravte si ho předem a uchovejte v lednici či mrazáku – zahřeje a zasytí celou rodinu.




Prohlédněte si veškeré naše rubriky: