Cizrnové placky s bylinkovým dipem vhodné i pro děti
Ingredience na placky:
- 200g cizrny (sušené, namočené)
- 1/2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 3-5 lžic hrachové mouky
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička koriandru
- 2 lžičky sušené petržele
- olivový olej
Ingredience na dip:
- Bílý choceňský jogurt
- 1 lžíce koření bylinkového másla (koření bez soli)
Postup:
- Příprava cizrny:
Namočte sušenou cizrnu do vody na 12 hodin (nepoužívejte cizrnu z plechovky). Poté ji slijte. - Příprava směsi na placky:
Cizrnu, cibuli a česnek vložte do mixéru a rozmixujte na hrubší směs.
Přidejte koření (koriandr, kmín, petržel), sůl a pepř. Dobře promíchejte. - Tvorba placek:
Přidejte 3-5 lžic hrachové mouky (podle potřeby) a vytvořte kompaktní směs. Pokud je směs příliš tekutá, přidejte více mouky nebo trochu vody.
Rukama formujte malé placky a pokládejte je na plech s pečícím papírem. - Pečení:
Potřete placky olivovým olejem a pečte je v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova, přibližně 20 minut. - Příprava dipu:
Smíchejte bílý jogurt s bylinkovým kořením. - Podávání:
Placky podávejte teplé s bylinkovým dipem.
Cizrnové placky jsou chutné a výživné, plné koření a bylinných chutí. Podávané s jednoduchým jogurtovým dipem tvoří ideální zdravou svačinku nebo lehký oběd. Skvělé pro každého, kdo má rád rostlinné jídlo plné bílkovin!