ObědVečeře

Bramborové šišky s mákem: Pochoutka, kterou si zamilujete

Dětský eshop Mivemi.cz


Bramborové šišky s mákem nebo strouhankou: Tradiční pochoutka, kterou si zamilujete

Proč jsou bramborové šišky tak oblíbené?

Bramborové šišky jsou jedním z těch pokrmů, které v sobě nesou chuť dětství a vzpomínky na babiččinu kuchyni. Měkké, nadýchané a dokonale poddajné těsto, které se obaluje v máku nebo ve sladké strouhance, dělá z tohoto jídla jednoduchý, ale neodolatelný poklad české kuchyně.

Ať už hledáte rychlý a sytý dezert pro celou rodinu, nebo chcete dětem nabídnout zdravější alternativu sladkostí, šišky z bramborového těsta jsou skvělou volbou. V tomto článku se podíváme nejen na jejich historii, výhody a recepty, ale také na praktické tipy, jak je připravit k dokonalosti.

Historie bramborových šišek: Tradiční chuť, která přetrvává generace

Bramborové šišky jsou součástí české kuchyně už po mnoho desetiletí. Recept na ně se vyvinul z tradičního bramborového těsta, které se používalo k přípravě knedlíků, noků a dalších jídel.

Historicky byly šišky oblíbené zejména na venkově, kde měly brambory své nepostradatelné místo na stole. V kombinaci s mákem nebo osmaženou strouhankou se jednalo o jednoduché, ale vydatné jídlo, které zasytí a zároveň potěší chuťové pohárky.

Dnes si šišky nacházejí cestu i do moderní gastronomie. Variace s různými druhy mouky, bezlepkové verze nebo šišky plněné ovocem jsou důkazem toho, že tento tradiční pokrm stále žije a vyvíjí se podle současných chutí.

Výhody bramborových šišek: Proč si je zamilujete?

Bramborové šišky nejsou jen chutné, ale mají i řadu dalších výhod:

  • Jednoduchá příprava: Potřebujete jen pár základních surovin, které máte pravděpodobně už doma.
  • Variabilita: Můžete je podávat s mákem, strouhankou, ale i s povidly, skořicí nebo ořechy.
  • Výživná hodnota: Brambory obsahují vlákninu, vitamín C a důležité minerály.
  • Sytost: Díky bramborovému těstu vás zasytí na dlouhou dobu, aniž by byly příliš těžké.
  • Láska dětí: Měkká textura a sladká chuť dělají z bramborových šišek jedno z nejoblíbenějších dětských jídel.

Jak připravit dokonalé bramborové šišky?

Pokud chcete, aby se vám šišky povedly stejně dobře jako od babičky, stačí dodržet několik jednoduchých pravidel:

  1. Používejte starší brambory. Mají méně vody a těsto nebude příliš lepivé.
  2. Nepřidávejte příliš mouky. Těsto by mělo zůstat jemné, ne hutné.
  3. Hněťte jen krátce. Dlouhé hnětení způsobí, že těsto bude gumové.
  4. Vařte je ve vroucí osolené vodě. Jakmile vyplavou na hladinu, jsou hotové.
  5. Nebojte se experimentovat. Zkuste například přidat do těsta vanilkový cukr nebo trochu citronové kůry pro zajímavější chuť.

Bramborové šišky s mákem: Klasika, která nikdy neomrzí

Mák je v české kuchyni nesmírně oblíbený a v kombinaci s máslem a cukrem vytváří dokonalou polevu na šišky. Jak na to?

Ingredience:

  • 500 g vařených brambor
  • 150 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • Špetka soli
  • 150 g mletého máku
  • 50 g moučkového cukru
  • 50 g rozpuštěného másla

Postup:

  1. Brambory nastrouháme najemno, přidáme mouku, vejce a sůl.
  2. Vypracujeme hladké těsto a tvarujeme z něj válečky dlouhé asi 5 cm.
  3. Vložíme do vroucí vody a vaříme, dokud nevyplavou.
  4. Hotové šišky scedíme a ihned promícháme s rozpuštěným máslem.
  5. Posypeme směsí mletého máku a moučkového cukru.

Výsledek? Měkoučké šišky s neodolatelnou chutí, které si zamilují malí i velcí!

Bramborové šišky se strouhankou: Sladká varianta, která nikdy neomrzí

Pokud nejste fanoušky máku, můžete šišky obalit v osmažené strouhance.

Ingredience:

  • 500 g vařených brambor
  • 150 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • Špetka soli
  • 100 g strouhanky
  • 50 g moučkového cukru
  • 50 g rozpuštěného másla

Postup:

  1. Připravíme těsto stejně jako u šišek s mákem.
  2. Na pánvi na másle osmažíme strouhanku dozlatova.
  3. Uvařené šišky promícháme s máslem a obalíme v osmažené strouhance.
  4. Posypeme moučkovým cukrem a podáváme.

Tento způsob přípravy je mírně křupavější a má jemnější chuť, takže je oblíbený zejména u dětí.

Proč si bramborové šišky zaslouží místo na vašem stole?

Bramborové šišky jsou rychlé, jednoduché a neskutečně dobré. Ať už si je připravíte s mákem, strouhankou nebo třeba s povidly, vždy budou chutnat skvěle. Navíc jsou skvělým způsobem, jak dětem ukázat tradiční chutě a naučit je lásce k domácí kuchyni.

Typ šišekHlavní ingredienceChuť a texturaOblíbenost u dětíTipy pro dokonalou přípravu
Bramborové šišky s mákemBrambory, hrubá mouka, vejce, sůl, mák, cukr, másloJemná, vláčná, sladká⭐⭐⭐⭐⭐Vařte v osolené vodě, po uvaření ihned promíchejte s máslem a posypte mákem
Bramborové šišky se strouhankouBrambory, hrubá mouka, vejce, sůl, strouhanka, cukr, másloJemná s křupavou strouhankou⭐⭐⭐⭐⭐Strouhanku osmažte dozlatova a šišky v ní důkladně obalte
Bramborové šišky s povidlyBrambory, hrubá mouka, vejce, sůl, povidla, skořiceSladká, ovocná⭐⭐⭐⭐Přidejte špetku skořice pro lepší chuť
Bezlepkové bramborové šiškyBrambory, rýžová mouka, vejce, sůlMěkké, vláčné⭐⭐⭐⭐Používejte rýžovou mouku pro lehčí konzistenci




Prohlédněte si veškeré naše rubriky:

Podívejte se i na naše magazíny: